Openingstijden

Wo - Zo: 17:00 – 22:00

Historie

Het verhaal van Het Witte Paard

In april 1777 vaart commandeur Marten Jansen uit met zijn schip, Het Witte Paard. Op weg naar Groenland. Het is een tocht vol avontuur, maar met een dramatische afloop. Na een storm verongelukt Het Witte Paard samen met tenminste 9 andere schepen. 

Een paar bemanningsleden overleven de schipbreuk. Commandeur Jansen is er een van. Te voet over het ijs gaan ze verder. Een tijdje verblijven ze bij de plaatselijke bevolking, maken ze kennis met hun gebruiken en krijgen ze rauw, gedroogd robbenvlees te eten. Na een jaar komt commandeur Jansen eindelijk weer thuis. 

Het Witte Paard vandaag

De oude commandeurswoning van Marten Jansen

En dat thuis, dat is het witte huisje aan de Torenhoogte waar nu restaurant Het Witte Paard zit. De commandeurswoning uit 1734 zit verstopt tussen de oude iepen naast de herkenbare zadeldaktoren van Nes. 

Ook binnen is het net alsof je midden in het verhaal van commandeur Jansen terechtkomt: dikke balken, ‘springertjes’ en een sfeervolle inrichting. Maar vandaag de dag staan er gelukkig andere gerechten op het menu dan gedroogd robbenvlees.