• Het Witte Paard is gevestigd in het centrum van het gezellige dorpje Nes op Ameland. Omgeven door oude bomen, naast de zadeldaktoren welke in vroegertijd dienst deed als baken voor de schepen, die langs de kust met vervaarlijke zandbanken voeren.

    Het authentieke pand dateert van 1734. De naam is ontleend aan een historisch schip welke onder gezag van commandeur Marten Jansen in 1777 naar Groenland voer. Het was een tocht vol avontuur maar zou eindigen met een dramatische afloop. Na een storm leed de vloot schipbreuk in het ijs waarbij tenminste 10 schepen zijn verongelukt. Slechts enkelen van het gezelschap konden de reis huiswaarts nog beleven.

    Evenals Amelander commandeur Marten Jansen bevond op dat moment ook commandeur Hidde Dirkz Kat zich in Groenland. Ook hij moest vanwege het ijs een deel van de reis te voet verder afleggen. Beiden bevonden zich onder de gelukkigen die een jaar later weer thuis op Ameland zouden komen.

    Over deze avonturen zijn meerdere boeken verschenen en wij verwijzen u voor meer informatie graag naar deze website.

    De ontberingen welke de bemanning leed staan in schril contrast met het genoegen waarmee u in het huidige Witte Paard kunt vertoeven.